fredag 31 augusti 2012

Folkomröstning eller inte ?

I tisdags (28/8) beslutade kommunstyrelsen att föreslå fullmäktige att INTE genomföra en folkomröstning angående skolorganisationen. Det var S, V och FP som röstade för det förslaget, medan KD, M, C och MP röstade FÖR folkomröstning.

Kommunallagen kräver att för att stoppa ett folkligt intitiativ om kommunal folkomröstning krävs det minst 66% av de närvarande ledamöterna i kommunfullmäktige röstar mot folkomröstning. De partier som är mot folkomröstning har 19 ledamöter i kommunfullmäktige och de partier som är för en folkomröstning har 12 ledamöter. Då kommunfullmäktige har 31 ledamöter (om alla finns på plats) krävs det 11 röster för att avslå avslagsförslagen och därmed godkänna förslaget till folkomröstning.

Kristdemokraterna anser att en folkligt engagemang som fått mer än 500 underskrifter ska tas på allvar av politiken - det kan inte bara avslås för att det är tvärtemot den politiska viljan. Demokrati förtjänar respekt och får kosta. Detta gäller enligt min mening inte bara här i Laxå utan också i situation där t.ex Kristdemokraterna finns i en majoritet och då minoriteten lyckas få tillräckligt många namnunderskrifter (10 % av de röstberättigade) för att fullmäktige måste behandla frågan.
Det enda undantag som jag ser för detta skulle vara förslag som bryter mot lag, mänskliga rättigheter, som kan vara djupt orättfärdiga, etc.

Kostnaden för denna folkomröstning har i Laxå kommun är ca 400 - 500 tusen kronor. Det är mycket pengar, men om man ser på andra beslut som fattats av den politiska majoriteten och att detta förslag kommer direkt från medborgarna, så anser kristdemokraterna i Laxå att förslaget ska ges fullaste respekt och genomföras.
Jag skulle faktiskt vilja säga att majoriteten som har lett Laxå kommun fram till att vara Sveriges fattigaste kommun med negativ eget kapital (den enda i landet), har ansvaret för kommunens situation - att då tala om att "det kostar för mycket" är övermaga i min mening.

Detta innebär inte i och för sig att både Finnerödja och Hasselfors skola "räddas" per automatik, men att det ska vara möjligt att gå kvar i åk 4 -6 även i ytterskolorna. Om sedan dessa skolor blir för små och har för få elever för att kunna bedriva undervisning så kan de behöva stänga i alla fall - men det är en annan fråga.

/Bo Rudolfsson
Gruppledare Kristdemokraterna Laxå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar