onsdag 27 februari 2013

Arbete för alla?

Under drygt en och en halv mandatperiod har regeringen haft stort fokus på arbetslinjen – alla ska kunna arbeta och försörja sig själv utifrån sin förmåga. Möjligheten till arbete för de allra flesta har ökat under denna tid, men en stor grupp har fortfarande stora svårigheter att få in en fot eller hand på arbetsmarknaden. Det är personer med någon form av funktionsnedsättning, dvs personer med rörelsehinder, personer som är syn- eller hörselskadade, reumatiker, personer med psykiatriska eller neurologiska problem, etc.

Hela nio procent av befolkningen i åldern 16–64 år uppger att de har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga enligt FUNKA-utredningen och det skulle innebära ca 540 000 personer i hela riket. Många bland denna grupp saknar arbete då de aldrig fått chansen till ett yrkesverksamt liv och de senaste siffrorna pekar på att ungefär 18 % av alla arbetslösa har någon form av funktionsnedsättning. För personer med funktionsnedsättningar är det vanligt med någon form av pension, men det är många som vill bidra till samhällsbygget och önskar att de kunde få ett arbete, oavsett om det handlar om 25 %, 42 % eller 100 %.

Den offentliga sektorn, dvs. staten, landstingen och kommunerna har en särskild uppgift att gå före och initiera arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättningar. Kristdemokraterna gick i valet 2010 ut med målsättningen om 10 000 nya arbetstillfällen för personer med funktionshinder inom offentlig sektor. Arbetet för detta måste fortsätta men vår målsättning och inriktning står fast.

Örebro kommun och Örebro läns landsting är de största offentliga arbetsgivarna i länet, därför är det också naturligt att dessa tar täten. Under 2012 beslutade Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (Vuxam) i Örebro kommun om en jobbsatsning särskilt riktad mot funktionsnedsatta. Vuxam har tidigare satt upp mål om att anställa personer från den grupp som idag uppbär försörjningsstöd. Detta har gett mycket goda resultat och samma typ av mål skulle självklart kunna sättas upp i andra kommuner och landstinget när det gäller andelen anställda med funktionshinder. Detta skulle gynna människor som idag på många sätt är åsidosatta i vårt samhälle.

Naturligtvis är det inte bara offentliga arbetsgivare som måste ta sitt ansvar och därigenom få del av den speciella kompetens som många funktionsnedsatta har. Särskilt för privata och ideella arbetsgivare kan det dock behövas någon form av extra stöd för att en anställning ska kunna bli möjlig. Regeringens utredare Christina Husmark Persson har bl.a. föreslagit förenklingar genom att gå från de tidigare fem typerna av stöd och istället införa bara två typer – ett för trygghet och ett för utveckling - men också förbättringar såväl ekonomiskt som handledarmässigt.

Trots detta ser det ut som de privata arbetsgivarna hittills ligger långt före när det gäller att anställa personer med funktionsnedsättningar. Enligt FUNKA-utredningens siffror från 2008 är 78 % av personer med lönestöd anställda hos privata företag. För kommuner är siffran 19 %, staten 2 % och för landsting är siffran enbart 1 %. Här har såväl länets kommuner men speciellt staten och Örebro läns landsting mycket att bidra med för att förbättra siffrorna och livssituationen för många personer med funktionsnedsättningar!

Bo Rudolfsson (KD)                          
Regionpolitiker och                            
Ledamot i Landstingsfullmäktige

Anders Hagström (KD)
Ordförande Vuxam
Örebro Kommun           

Malin Silén (KD)
Ledamot Vuxam
Örebro kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar